Je fiets vervoeren (auto en vliegtuig)

  • Apparatuur
  • Familie

Je gaat op reis met auto, bus of vliegtuig en je wil je fiets meenemen? Aan de hand van de volgende tips zorg je ervoor dat alles vlot verloopt.

Met de auto

De fietsenhouder

Als je met de auto op vakantie gaat, is de fietsenhouder een veilige keuze. Nu moet je wel nog uitmaken welk type het beste bij je verplaatsing past. Hou niet alleen rekening met de prijs, maar met hoe je hem zal gebruiken!

Per trekhaak

Dit is een gemakkelijke en veilige optie. De fietsen moeten niet hoog geplaatst worden en vaak heb je nog voldoende ruimte om de koffer te openen. Het risico dat de aanhangwagen lost tijdens het traject is minimaal en je kan tot 4 fietsen vervoeren. Maar hou rekening met het maximaal toegestane gewicht. Je hebt de keuze tussen 2 soorten:

  • Een hangende fietsenhouder: makkelijk voor frequent gebruik en handig, wel is hij niet bestemd voor elk type fiets (zoals een mountainbike of een fiets met laag frame)
  • Een fietsenhouder op platform: handig voor langere ritten

Het nadeel van deze techniek is dat men er zonder trekhaak niet veel aan heeft.

Op de achterklep

Dit type fietsenhouder is ideaal voor occasioneel gebruik, want je kan hem gebruiken ook al heb je geen dakrailsysteem of trekhaak. Net zoals de hangende fietsenhouder heeft hij zijn beperkingen. Niet elk type fiets kan ermee vervoerd worden. Ook moet men de constructie met de grootste voorzichtigheid op de achterklep installeren. Als je dit niet helemaal correct doet, loop je het risico dat hij eraf valt tijdens je rit. Idealiter stop je om de 100 kilometer om na te kijken af alles nog goed zit. Eens je het toestel hebt vastgemaakt, is het onmogelijk de koffer nog te openen.

Op het dak

Dit type fietsenhouder installeer je met behulp van het dakrailsysteem. Hoewel deze techniek veel voordelen met zich meebrengt, moet je er rekening mee houden dat de fietsen boven je hoofd moeten worden getild. Dit kan soms een hele klus zijn, maar gelukkig zijn hier verschillende hulpmiddelen voor ontwikkeld. Een ander nadeel is dat er meer tegenwind is en je auto meer brandstof verbruikt. Let goed op wanneer je een garage binnenrijdt of door een tolpoort moet!

Geïntegreerde fietsenhouder

Sommige autoproducenten stellen dit voor als optie bij de aankoop van een nieuwe wagen. De fietsenhouder is dan ingebouwd in je bumper en je haalt hem eruit wanneer je wil.

In de koffer gebouwde fietsenhouder

Er bestaan ook modellen die in de koffer van je auto zijn ingebouwd. Deze zetten het hele fietskader vast waardoor de kans op schade minimaal is. Er kan een staaf in de grond worden gevezen die de vork en wielen van je fiets immobiliseert. Nadeel hiervan is dat de koffer dan helemaal wordt ingenomen door fietsen en je geen bagage meer kan opbergen.

Waarmee rekening houden bij het aanschaffen van een fietsenhouder?

  • Je auto: wat is mogelijk, wat niet?
  • Het bevestigingssysteem: bij een trekhaak of bevestiging op de achterklep is het aangewezen de fietsen goed te bedekken zodat ze de verflaag van je auto niet kunnen beschadigen
  • Beveiliging van de fietsen: let op dat zowel de fietsen als de fietsenhouder goed zijn vastgemaakt
  • Het maximum toegelaten gewicht
  • De beschikbaarheid van de onderdelen op lang termijn

Enkele reistips

  • Haal de losse stukken van je fiets tijdens de reis: fietsbel, pomp, kilometerteller, …
  • Let erop dat je nummerplaat en achterlichten goed zichtbaar zijn. Als de fietsenhouder je nummerplaat bedekt, ben je bij wet verplicht een duidelijk zichtbare kopie aan de fietsenhouder te bevestigen.
  • Ga naar een speciaalzaak: zo ben je er zeker van dat je te maken hebt met iemand die er iets van kent.
  • Voorkom dat je fiets vuil wordt en schaf een beschermhoes aan. Wil je dat je hoes niet vuil wordt? Leg dan eerst een oud laken op je fiets.
  • Moet je je wielen van je fiets halen? Vraag advies aan je fietsenmaker om de voorvork te beschermen.

Met de trein

Als je de Thalys of Eurostar neemt, ben je verplicht om je fiets op te bergen in een beschermhoes of zak met afmetingen van 120 bij 90 cm (85 cm bij Eurostar). Bij de NMBS kan je mits een supplement je fiets gewoon meenemen, maar let op dat dat de trein hiervoor uitgerust is. Plooifietsen zijn steeds gratis te vervoeren. In de meeste Europese landen kan je de fiets gratis meenemen, zelfs tijdens daluren.

Met de fiets de trein op!

Met de bus, tram of metro

De regelgeving hieromtrent hangt af van regio tot regio.

  • In Vlaanderen kan je je fiets meenemen op voorwaarde dat hij andere passagiers niet stoort. Enkel op de kusttram kan je hem onvoorwaardelijk meenemen.
  • In Brussel is je fiets toegelaten op metro’s en trams met lagere vloer tijdens de daluren, wederom op voorwaarde dat je er geen andere passagiers mee stoort.

Indien je met de autobus reist, kijk je best even de voorwaarden na van de vervoersmaatschappij in kwestie. Vaak zijn fietsen niet toegelaten.

Je fiets en het openbaar vervoer in Brussel

Met het vliegtuig

Je betaalt meestal extra om je fiets mee te laten overvliegen. De tarieven schommelen tussen € 15 en € 100. Ingepakt mag hij meestal niet meer dan 23 kg wegen en langer zijn dan 190 cm. Elektrische fietsen wordt vaak via vrachtvliegtuigen vervoerd omdat ze als gevaarlijk worden beschouwd.

Er is wat werk aan het demonteren van je fiets voor je hem kan inchecken. Je moet de pedalen verwijderen, de banden plat laten, het stuur losmaken en vastmaken in de as van het voorste wiel. Plak zeker een FRAGILE-sticker.

Je kan losse stukken ook apart in doorschijnende plastiek verpakken. Zo zal je vreemde bagage onmiddelijk als een fiets herkenbaar zijn. Je kan hem ook in karton inpakken, of een speciale beschermhoes of koffer gebruiken.

Beschermhoezen en koffers

Er bestaan verschillende modellen beschermhoezen en koffers. Kies een oplossing die bij je fiets past én geschikt is voor het beoogde doel. Zowel langeafstandstreinen als vliegtuigen hanteren meestal maximumafmetingen, terwijl ook hoezen en koffers vaak op maat van een specifiek type (race-, stads-, …) fiets gemaakt zijn.

Elastische hoes

Met deze lichte en goedkope hoes kan je je fiets gemakkelijk vervoeren, maar ze beschermt je fietskader niet. Als je het vliegtuig neemt, wordt het gebruik afgeraden. Voor de trein en ander openbaar vervoer, is deze meestal wel geschikt.

Semi-elastische hoes

Deze versie is al iets minder flexibel dan de vorige. Deze hoezen hebben namelijk metalen onderdelen die je kan vastmaken aan de vork, het fietskader of de versnellingen. Eens je je fiets hebt ingepakt, kan je hem met behulp van kleine wieltjes voortduwen. Deze hoes biedt een ideale combinatie tussen een relatief lage prijs en een goede bescherming.

Koffer

Een fietskoffer weegt tot 11 kg en kost tussen € 200 en € 800. Ideaal voor vliegtuigtransport.

Een fietsreis voorbereiden