De tien fietsgeboden

  • Veiligheid en verkeersvoorschriften

Tien vuistregels voor maximaal fietsplezier.

1. Verzorg je fiets

Remmen, versnellingen, lichten, accessoires, … Zorg er steeds voor dat je fiets in topconditie verkeert! Veruit de meeste fietsongevallen zijn te wijten aan slecht verzorgd of afgesteld materiaal. En zijn dus ook makkelijk te voorkomen.

Bandenspannend

Pomp je banden op tot de maximale spanning die op de buitenband staat aangegeven. Voor de meeste stadsfietsen is dit ongeveer 3,5 bar. De juiste bandenspanning is dubbel voordelig:

  • Correct opgepompte banden verlagen de weerstand. Hierdoor moet je minder hard trappen.
  • Je verlaagt de kans op lekrijden.

2. Eis je plaats op

Zo rechts mogelijk langs de wegkant rijden is gevaarlijk. Het lijkt logisch om de rest van het verkeer zo weinig mogelijk te willen hinderen. Maar door uiterst rechts te fietsen, loop je twee risico’s:

  • Je kan tegen een openslaande deur van een geparkeerde wagen botsen. Je bent in het geval van een dergelijk ongeval volledig in je recht, maar daar koop je niet veel mee.
  • Auto’s durven je al eens veel te dichtbij in te halen. Ofwel omdat ze je niet hebben gezien, ofwel omdat ze een uitwijkingsmanoeuvre niet nodig achtten. In beide gevallen onaangenaam.

Als er geen fietspad of fietssuggestiestrook is, fiets je best ter hoogte van de rechterwielen van de auto’s. Rechts invoegen waar mogelijk kan hoffelijk zijn, maar het is veel veiliger om een rechte lijn aan te houden. Op die manier is je gedrag voorspelbaarder en ben je als fietser makkelijk te ‘lezen’ door de andere weggebruikers. Weet ook dat auto’s buiten de bebouwde kom minstens 1,5 meter afstand moeten houden, en binnen de bebouwde kom 1 meter.

3. Haal in langs links

Loop geen risico door rechts in te halen. Elke weggebruiker verwacht eerder ingehaald te worden langs links. Als je toch langs rechts inhaalt, ben je minder zichtbaar. De wet staat toe om stilstaande auto’s langs rechts voorbij te steken. Maar dit geldt niet voor filerijdende auto’s: van zodra auto’s bewegen, ook al is het maar stapvoets, voer je een inhaalmanoeuvre uit – en die zijn enkel langs links toegelaten. Eens de file beweegt, komen er automatisch gaten vrij waarin je je kan invoegen.

Dodehoekgevaar!

Inhalen van lange voertuigen (vrachtwagens, bussen, trams) doe je sowieso best links, langs waar je minder snel in de dode hoek verdwijnt.

4. Aan de lichten voor de auto’s

Ga bij stoplichten steeds voor de auto’s gaan staan, ook als er geen voorsorteerstrook voor fietsers is. Zo zorg je ervoor dat de auto’s je zeker hebben gezien.

5. Links draaien in drie stappen

  1. Kijk over je schouder
  2. Strek je linkerarm uit en begin links in het rijvak te fietsen
  3. Leg je beide handen op het stuur en draai af

6. Communiceer je intenties

Geef elke verandering van richting duidelijk aan met je handen, armen en gezicht. Controleer in de blik van autobestuurders of ze je hebben gezien en begrijpen wat je van plan bent.

7. Wees zichtbaar

Overdag, zeker ’s nachts. De meeste fietsen maken geen geluid. Vaak wordt er slecht op de mogelijke aanwezigheid van fietsen gerekend. Zorg ervoor dat je gezien bent!

8. Plan je route

Plan de snelste of slimste route. Hou een oogje open voor rustige straten zonder drukke kruispunten. Wees nieuwsgierig, zoek nieuwe routes, experimenteer met parallelle straten en leer je weg in onbekende wijken. En onthoud: zeker in heuvelachtige gebieden is korter niet altijd beter!

Er bestaan verschillende gespecialiseerde fietsapps, maar ook Google Maps zet je al goed op weg. Om over normale (fiets)kaarten nog maar te zwijgen!

9. Wees hoffelijk in het verkeer

Respecteer de wegcode! Respecteer de voorrangsregels, die ook voor fietsers gelden! Wees hoffelijk tegen voetgangers en andere weggebruikers!

10. Veiligheid boven alles

  • Anticipeer in het verkeer: voorzie obstakels, rembewegingen, chauffeurs die van richting veranderen, …
  • Kijk ver vooruit
  • Wees zelfzeker: angst verkrampt en verhoogt de kans op een (onge)val
  • Pas op voor voetgangers die je niet horen komen!
  • Onthoud: in je recht zijn, is niet hetzelfde als veilig op weg zijn!