EuroVelo

90 000 km verspreid over een netwerk van 17 fietsroutes door Europa. Ontdek het Eurovelo-netwerk en de vijf routes die meer dan 1000 km België doorkruisen!

EuroVelo

Het EuroVelo-netwerk is in totaal 91.500 km lang en doorkruist Europa van noord naar zuid en van west naar oost. In 2020 zal bijna 45 000 km aan Europese fietsroutes bewegwijzerd zijn. Op de website www.eurovelo.com vind je alle informatie over de EuroVelo-routes. In België zijn de vijf EuroVelo-fietsroutes in totaal goed voor iets meer dan 1.000 km aan fietsplezier. Ze volgen voornamelijk groene wegen, fietspaden en kleine, veilige, bewegwijzerde wegen. De Belgische nationale website www.eurovelobelgium.be bevat alle informatie, gpx-routes, ideetjes voor ritten, enz. Het Belgische EuroVelo-netwerk is al bijna 100% bewegwijzerd.

EuroVelo in België

5

EuroVelo-routes, goed voor iets meer dan 1000 km

17 km

het deel van EuroVelo 5 dat Brussel doorkruist

2 labels

om fietstoeristen in België te verwelkomen

Vijf fietsroutes in België

De vijf onderstaande routes lopen dwars door België.

EV3: de pelgrimsroute

Deze route is 5.122 km lang en verbindt Trondheim (Noorwegen) met Santiago de Compostela (Spanje) via Denemarken, Duitsland, België en Frankrijk.

In België loopt de route grotendeels over de RAVeL: van Aken gaat het richting Luik, daarna langs de Maas naar Namen en vervolgens via de Samber om bij Erquelinnes en Maubeuge uit te komen. De toeristische blikvangers zijn de belforten van Namen, Charleroi en Thuin.

EV4: de Midden-Europaroute

De 4.000 km lange Midden-Europese route verbindt Roscoff (Frankrijk) met Kiev (Oekraïne) en loopt door België, Nederland, Duitsland, Tsjechië en Polen.

In België loopt de route langs de kust via Oostende en Zeebrugge. De stad Brugge is de toeristische trekpleister in het Belgische deel van de route.

EV5: de Via Romea Francigena

De route is 3.900 km lang en verbindt Londen (Groot-Brittannië) met Brindisi (Italië) via Frankrijk, België, Luxemburg, Duitsland en Zwitserland.

In België is het toeristische hoogtepunt de stad Brussel.

EV12: Noordzeekustroute

Deze route is meer dan 5.000 km lang en volledig gewijd aan Noord-Europa met de Noordzee als centraal punt. De EuroVelo 12 doorkruist het Verenigd Koninkrijk, België, Duitsland, Nederland, Denemarken, Zweden en Noorwegen langs kliffen en over vlakke landschappen.

EV19: Maasroute

Deze route is meer dan 1.000 km lang en loopt van de bron van de Maas in Verdun in Frankrijk tot de Noordzee in Nederland dwars door België.

In België volgt de route de Maas en gaat een deel over het RaVEL-netwerk dwars door de groene pracht en praal bij de Franse grens, via Yvoir en Namen. Het traject loopt verder naar de Nederlandse grens via Luik, waarna je nog een 40-tal km door Belgisch Limburg fietst alvorens Nederland binnen te rijden.

Wist je dat?

EuroVelo-fietsroutes met een oneven nummer van noord naar zuid lopen en die met een even nummer van west naar oost.

 

Begint het al te kriebelen?

Hier zijn enkele ideeën voor fietstochten langs de EuroVelo-routes in België. Tips nodig voor je eerst fietsreis? Ontdek alles wat je moet weten over de fietsuitrusting en luister naar de verhalen van fietsreizigers.

Pro Velo, NECC EuroVelo Belgium

Het EuroVelo-netwerk bestaat uit 17 langeafstandsfietsroutes en doorkruist heel Europa over een afstand van meer dan 90.000 km. Er lopen vijf EuroVelo-fietsroutes door België die samen goed zijn voor meer dan 1.000 km fietsplezier. De ECF (European Cyclists’ Federation) is eigenaar van het merk EuroVelo en coördineert de ontwikkeling ervan op Europees niveau.

Op nationaal niveau nemen de Nationale EuroVelo-Coördinatiecentra (NECC) de coördinatie van de fietsroutes voor hun rekening. In België heeft Pro Velo de rol opgenomen als NECC voor de drie gewesten. Hierbij kan zij rekenen op de steun van partners in de toeristische en mobiliteitssector die een samenwerkingsovereenkomst voor dit project hebben gesloten, Visit Flanders voor Vlaanderen, visit.brussels en Brussel Mobiliteit voor Brussel, het CgT, het WBT en de SPW Mobilité et Infrastructure voor Wallonië.

Meer lezen

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie over de EuroVelo routes.

Schrijf ons